Sportoló egyetem

Testnevelés, házi bajnokságok, versenysport, hétvégi túrák, téli és nyári táborok – a Debreceni Egyetem garantáltan mindenki számára tud olyan sportolási, szórakozási lehetőséget nyújtani, ami a tanulás mellett biztosítja az aktív kikapcsolódást, hétköznap és hétvégén egyaránt.

És ezt még lehet fokozni: azok a versenyszerűen sportoló hallgatók, akik rendszeresen részt vesznek az egyetemi küzdelmekben, ösztöndíjat kapnak azért, mert azt csinálják, amit szeretnek: sportolnak.

A Debreceni Egyetem Sportigazgatósága példaértékű módon szervezi az egyetem sportéletét: a testnevelés órák mellett szabadidő és versenysport szinten is koordinálja a felsőoktatási intézmény hallgatóinak és dolgozóinak sporttevékenységét.

A Debreceni Egyetemen mintegy 6000 hallgató vesz részt hetente testnevelés órákon, akik a gazdag programkínálatnak köszönhetően a kötelező félévek után is jelen vannak az intézmény sportéletében – ami országosan is egyedülálló, egyben kiválóan mutatja az egyetem Sportigazgatóságának eredményes munkáját. Az egyetemen a legkülönfélébb sportágakból választhatnak a hallgatók: a hagyományos labdajátékokon kívül a harcművészetek, az úszás, a divatos fitneszprogramok csakúgy megtalálhatók a kínálatban, mint a squash, a tenisz vagy a falmászás.
sport2_kicsi.jpg

A Debreceni Egyetemen három kiemelt bajnokság zajlik: a Buzánszky Jenő nevével fémjelzett kispályás focibajnokság (ez a leglátogatottabb, ami a legtöbb embert mozgatja meg), a Kamuti Jenő nevét viselő vívó bajnokság, illetve a 2009/2010-es a tanévtől kezdve Európa-bajnoki aranyérmes kosaras legendánk, Zsíros Tibor nevét felvevő egyetemi kosárlabda bajnokság.
Ezek mellett kiemelendő az Egyetemi Kupa (DEK), mely a legnépszerűbb sportágakban hirdet versenyt, s nem csupán a Debreceni Egyetemen van létjogosultsága: itt választják ki a szakemberek a későbbi országos versenyekre (MEFOB és Universitas Kupa) nevező csapataink tagjait vagy az egyéni versenyzőinket, akik a Debreceni Egyetemet képviselhetik.

Természetesen a táborok sem maradhatnak ki a hallgatói életből, télen a sítábor, nyáron pedig a vízi táborok nyújtanak felejthetetlen élményeket. A sportolás a tanórákon kívül klubformában működik, ahol szakmai segítséget, igény szerint edzéstervet nyújtanak az egyetem testnevelői a hallgatóknak. Ebben a rendszerben működik a túraklub, a kondiklub, a síklub – amely egynapos túrákat szervez –, de lehet csatlakozni szombatonként a Nagyerdőn szerveződő futóklubhoz, míg az úszóklub hetente két alkalommal a Sportuszodában várja a motivált diákokat. A tervek között szerepel fitnesz és aerobik klubok beindítása is.
Ennek a szolgáltatói szemléletű hallgatói klubrendszernek célkitűzése, hogy térítésmentesen, vagy csekély díj ellenében szervezetten és szakmai felügyelet alatt kapcsolódjanak ki a hallgatók.
sport_kicsi.jpg

És ha mindezeken felül versenyszerűen szeretnél sportolni, akkor Téged is vár a DEAC sportklub, melynek 20 szakosztályában egyetemista csapattársaiddal együtt vehetsz részt a hazai bajnokságokban.
Sportösztöndíjat kaphat a Debreceni Egyetemen, aki állami finanszírozású hallgató, s vagy a DEAC szakosztályában sportol, vagy külsős (tehát más egyesületnek az igazolt sportolója), ám rendszeresen részt vesz jelentős egyetemi sporteseményeken a DE színeiben. Ez amerikai típusú rendszer, amely a magyar viszonyokat szem előtt tartva alakult ki, és egyedülálló módon működik Debrecenben.

pdf A Debreceni Egyetem sportéletének összefoglaló kiadványa

Vélemények az egyetemről

Magas színvonalú oktatás

Úgy érzem, ezen évek alatt olyan alapos tudást szerezhetünk magas szakmai tudással rendelkező oktatóink segítségével, amellyel az élet bármely területén megállhatjuk helyünket. Debrecenben jó egyetemistának lenni! Itt minden adott, amire egy egyetemistának szüksége van: korszerű épület, jól felszerelt könyvtár, klubok, kulturális lehetőségek, stb.

Fazekas Ilona, jogász hallgató

> további vélemények

Webkamera