Felvételi információk szülőknek

Debreceni Egyetem Tudományegyetemi Karok (DE TEK)

Gyakorlatközpontú oktatási struktúrájával versenyképes diplomát ad hallgatói kezébe a Debreceni Egyetem, amely felépítését tekintve két centrumból (Agrár- és Gazdálkodástudományok Centruma, Orvos- és Egészségtudományi Centrum) és a Tudományegyetemi Karok (TEK) központjából áll. A Tudományegyetemi Karok a volt Kossuth Lajos Tudományegyetem karait, az egykori Ybl Miklós Műszaki Főiskola debreceni területi egységét és a – korábbi nevén – Hajdúböszörményi Pedagógiai Főiskolai Kart foglalja magában, karai négy campuson helyezkednek el. Debrecenben az Egyetem tér ad otthont a Bölcsészettudományi, a Természettudományi és Technológiai, az Informatikai és a Zeneművészeti Karoknak. A Kassai úti campuson kapott helyet a közgazdász- és a jogászképzés (2011 szeptemberétől az Informatikai Kar átköltözik erre a campusra új épületébe), az Ótemető utcán pedig a műszakisok tanulnak. A TEK negyedik, hajdúböszörményi oktatási helyszínén található a Gyermeknevelési és Felnőttképzési Kar.
A Debreceni Egyetemen a Tudományegyetemi Karok koordinálja a 80 éves hagyományra visszatekintő tanárképzést, eddig 20 közismereti tanári szakképzettség indítására kapott engedélyt. Ezen szakok szabadon párosíthatóak, praktikusan semmi nem korlátozza azt, hogy hallgatóink első szakjukhoz érdeklődésüknek megfelelően tudjanak szakpárt választani. A közismereti tanárszakok mellett hasonló számban működnek zeneművészeti tanári szakképzettségek is.
A TEK nemzetközi kapcsolatai kiválóak, az itt tanuló hallgatók minden félévben több külföldi ösztöndíj-lehetőség közül választhatnak, a legnépszerűbb, az Erasmus mellett számos olyan, szakmai szempontból elsőrangú tanulmányi lehetőség, csereprogram is van, amelyek akár több féléves tapasztalatszerzést is magukban foglalnak.


Mennyiért és hol lakhat a gyerek Debrecenben?


Kollégiumok

A Debreceni Egyetem jelenleg kb. 4800 kollégiumi férőhellyel rendelkezik, amelyből 928 Magyarország első, PPP beruházás keretében felépült, az ország legkorszerűbb diákotthonában, a Campus Hotelban található. További 1600 férőhelyet az elmúlt két évben újítottak fel, illetve 600 férőhely tíz éven belül épült, jó állapotban lévő épületekben található. Az egyetem minden kollégiumában azonos felvételi rendszer alapján a kollégiumi bizottságok veszik fel a hallgatókat. Az elsőévesek kizárólag szociális helyzetük alapján kerülhetnek be. A kollégiumok megfelelnek a 21. század elvárásainak: szobánként hűtőszekrény, épületenként legalább két-három tanulószoba, emeletenként konyha (hagyományos és mikrohullámú sütővel), mosókonyha automata mosógépekkel, vasalóhelyiség, klubterem és tévészoba egyaránt található a kollégiumokban. A Debreceni Egyetem szinte minden kollégiumi épületében kiépült a szobákban az internet-hozzáférés.

(1) A Debreceni Egyetem kollégiumi egységeiben az alábbi térítési díjak fizetendők (havonta):

Kollégium neve
Kollégiumi térítési díj
DE TEK Kossuth Lajos I. Kollégium (1 ágyas szobák)
23.000 Ft
DE TEK Kossuth Lajos I.-II. Kollégium (2 ágyas szobák)  19.000 Ft
DE TEK Kossuth Lajos III. Kollégium
13.000 Ft
DE TEK Tisza István Kollégium  10.000 Ft
DE TEK Vámospércsi Úti Kollégium
8500 Ft
DE TEK ZK Weiner Leó Kollégium
9000 Ft
DE TEK MK Borsos József Kollégium  9000 Ft
DE TEK GYFK Régi Kollégium  8000 Ft
DE TEK GYFK Új Kollégium
9800 Ft


(2) A Campus Hotel diákotthonban az alábbi térítési díjak fizetendők (havonta):


Szobatípus
Térítési díj
Kiemelten kedvezményes férőhely (3 ágyas szobák)  15.000 Ft
Kiemelten kedvezményes férőhely (2 ágyas szobák)
17.000 Ft
Kedvezményes férőhely (2 ágyas szobák)  18.000 Ft
Teljes árú férőhely (1 ágyas szobák)
25.000 Ft


Albérlet:

Az egyetem közvetlen környezetében, az Egyetemváros városrészen belül, illetve annak vonzáskörzetében nem jelent akadályt kiadó szobát vagy lakást találni. Az árak természetesen az egyetemtől való távolság, a lakás felszereltsége, valamint a bérlők számának arányában változnak, de kb. 25 000 forint + rezsi/fő áron ketten már ki tudnak venni egy kisebb lakást Debrecenben az egyetemi campusok közelében.

Egyre távolodva az egyetemtől természetesen olcsóbban is lehet albérletet találni, ami valójában, hála a tömegközlekedésnek, egyáltalán nem jelent hátrányt, legalább megismerik a fiatalok a város életét, kimozdulnak az egyetemi campusokról. A város minden pontjáról indulnak olyan járatok, amik elviszik az utasokat az egyetemi épületekhez.

Költségtérítési díjak

A Tudományegyetemi Karok képzéseinek költségtérítési díjai itt letölthetők!Vélemények az egyetemről

Magas presztízsű diploma

Az oktatók szakmailag rendkívül felkészültek, és ezt a tudásukat próbálják nekünk is átadni. A legtöbb oktatónk nemcsak elméleti tudást nyújt, hanem gyakorlati ismeretekkel is segítenek bennünket.

Szabó Barbara, andragógia szakos hallgató

> további vélemények

Webkamera